Geschiedenis

Geschiedenis


Kinderopvang


Onze groepsopvang is geënt op de spiritualiteit van Pastoor De Clerck. Pastoor De Clerck, pastoor van Veltem in de 18de eeuw, droeg aan de Zusters Annonciaden op om zich bezig te houden met de opvoeding van de arme kinderen van zijn parochie. Zo werd in 1787 de Pastoor De Clerck-school gesticht.


Veel later dan, ontstond vanuit de school, omdat de nood aan opvang van kinderen jonger dan 3 jaar zich opdrong, de groepsopvang “De B’Engeltjes”. Op 26 september 1988 ging men als P.O.I. (Particuliere Opvang Instelling onder toezicht van Kind & Gezin) van start in enkele leegstaande klaslokalen van de Pastoor De Clerck-school. Wegens het toenemende aantal kindjes dacht men eerst aan verbouwingen maar uiteindelijk koos men toch voor nieuwbouw. Op 2 juli 1994 namen “De B’Engeltjes” hun intrek in een nieuwbouw in de Hollestraat. Vanaf september 1994 werd onze groepsopvang erkend door Kind & Gezin.


Pastoor De Clerck en de Zusters Annonciaden


Petrus Jacobus de Clerck (Lo-Reninge28 juni 1742 – Veltem24 januari 1831) was een Vlaams katholiek priester en stichter van de congregatie van Apostolische annunciaten. Sinds 1770 was hij pastoor in Veltem. Tijdens de nasleep van de Franse Revolutie werd hij van augustus 1799 tot 15 maart 1800 gevangen gehouden in Kamerijk.


Toen De Clerck priester was in Veltem nabij Leuven verzamelde hij een groep jonge vrouwen om onderwijs te geven aan kinderen uit arme gezinnen. De Clerck kocht in 1785 een eerste huis om in Veltem een school te vestigen. In 1816 volgde een aankoop in Reninge en in 1824 in Buken bij Kampenhout. Omdat de vrouwen samenleefden, ontstond een spirituele gemeenschap die het kloosterlijke leven als voorbeeld had.


De gemeenschap groeide en ontving, door toedoen van De Clercks opvolger Thijs, kerkelijke goedkeuring in 1833. De regel van Johanna van Frankrijk, die geschreven was voor de annunciaten werd nu ook de regel voor deze congregatie die eerst onder de naam Dochters van Barmhartigheid werkte. Omdat de congregatie leeft vanuit de regel van de Annunciaten en zich beroept op de apostolische spiritualiteit van Petrus Jacobus De Clerck, ziet de congregatie zich als deel van de Annunciatische familie en draagt de naam Apostolische annunciaten.